Bestedingen OOH beginnen zich te herstellen

De kwartaalrapportage van brancheorganisatie Outreach laat zien dat de mediabestedingen zich herstellen, maar nog niet op het niveau van 2019 liggen.

In het tweede kwartaal van 2021 zijn de bestedingen aan Out of Home reclame voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus weer gestegen. In totaal werd iets meer dan €40 miljoen uitgegeven aan (digitale) buitenreclame. In het hetzelfde kwartaal vorig jaar was dat krap €20 miljoen. Hiermee is zoals verwacht een eerste stap gezet naar een herstel van de markt, die in 2020 ongeveer een derde aan omzet inleverde als gevolg van de maatregelen rond corona.

De cijfers ten opzichte van het tweede kwartaal en de eerste helft van 2020 laten een krachtig herstel zien, maar in vergelijking met 2019 loopt 2021 nog niet in de pas. Het verschil met Q2 2019 is voor de totale markt -28% en voor de eerste helft van het jaar geldt dat 2021 nog 36% achterloopt ten opzichte van dezelfde periode in 2019.

Gemeten over de eerste helft van 2021 groeit traditionele buitenreclame met 1% en digitaal met 26% ten opzichte van 2020. Het aandeel digitale buitenreclame bedraagt in nu 42%, terwijl dat in 2019 nog 32% was.

Gemeten over de eerste helft van 2021 groeit traditioneel 1% en digitaal 26%. De totale markt komt dan op bijna € 63 miljoen, wat een groei van 10% betekent ten opzichte van de eerste helft van 2020. Het aandeel van digitaal nam in de genoemde periode toe 36% naar 42%.

Het herstel van de OOH-markt is voor een deel het directe resultaat van de versoepelende maatregelen rond corona. Het zorgt voor meer mobiliteit dus meer bereik op straat en in de openbare ruimten, wat aantrekkelijk is voor adverteerders. Daarnaast speelt de structurele ontwikkeling van digitale OOH (DOOH) een rol in de groei van de bestedingen. Steeds geavanceerdere targetmogelijkheden en programmatic buying zijn belangrijke factoren achter de ontwikkeling en groei van DOOH.

Bron: persbericht Outreach 11 augustus 2021

Toon/Verberg reacties